(vorige pagina)
Op echt hout stoken
Waarom op echt op echt hout stoken. Ten eerste: De smaak van het eten, maar daarnaast zijn er nog diverse redenen om voor een houtpellet-BBQ te kiezen. De voor- en nadelen van diverse barbecue's staan in onderstaande tabel beschreven.
BRANDSTOF
VOORDEEL
NADEEL
HOUTSKOOL / BRIKETTEN
echt barbecue gevoel
goedkope brandstof
lage aanschafwaarde bbq
overal mee naar toe te nemen (vakantie)
aanmaken met blokjes/gel
lange wachttijd om te kunnen grillen
temperatuurcontrole
verbrand eten en flare-up's (brand onder het vlees)
GAS
makkelijk
snel op temperatuur
redelijke temperatuurcontrole
geen smaak toevoeging
flare up's mogelijk
licht ontvlambare brandstof / explosiegevaar
relatief dure brandstof
regelmatig wassen van de lavastenen om schimmels en verbrandde etensresten te verwijderen. (gevaar voor de gezondheid)
ELEKTRICITEIT
goedkoop in aanschaf
duurt lekker gezellig lang
alleen stroom nodig
verbrand het eten niet snel
geen echt barbecuegevoel
gebruikt dure stroom
meestal kleine barbecue, voor enkele personen
HOUTPELLETS
makkelijk
smaaktoevoeging door verbrande hout
verschillende houtsoorten = verschillende smaken
schoon
CO²-neutraal
relatief goedkope brandstof
goede temperatuurcontrole
veilig
stroom 220V nodig voor de verbrandingslucht
pellets nog niet overal makkelijk verkrijgbaar
grote afmeting barbecue